Vesti
Održana je regionalna terenska vežba IPA POPLAVE - VARAŽDIN 2017

Održana je regionalna terenska vežba IPA POPLAVE - VARAŽDIN 2017

Napravljeno dana 12/10/2020
Od 9. do 13. oktobra u gradu Varaždinu u Hrvatskoj održana je Regionalna terenska vežba IPA POPLAVE- VARAZHDIN 2017, gde su Kosovo predstavljala dva tima od po 10 clanova za HCP i FC module. Vježbu je organizirala Hrvatska civilna obrana - DUZS s ??ciljem testiranja funkcionalnosti i interakcije multinacionalnih modula civilne zaštite (CPM), visokog pumpajuc´eg kapaciteta (HCP) i podizanja prepreka (FC).

Ovom vežbom zakljucen je drugi deo IPA projekta poplava, koji za cilj ima povec´anje kapaciteta zemalja korisnica u razvoju efikasnog nacionalnog sistema civilne zaštite i saradnje u sprecavanju poplava na regionalnom i evropskom nivou, kao i efikasnu primenu direktiva. Evropska unija da omoguc´i multinacionalnom modulu civilne zaštite da podigne prepreke za kontrolu poplava i visoko pumpanje vode.

U ovoj vežbi IPA FLOODS - VARAZHDIN 2017, ucestvovalo je više od 500 ucesnika: iz zemalja korisnica ucestvovali su nacionalni timovi HCP i FC iz Albanije, Turske, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, zatim dva HCP modula iz Nemacke i Italija koja je pomagala vežbi svojim iskustvima i uz podršku organa bezbednosti države Hrvatske

Ovu vežbu posec´uje i generalni direktor AME-a, gospodin Fadil Kodra, gde je pomno pratio regionalnu terensku vežbu IPA POPLAVE- VARAZHDIN 2017.